Certified partner of solidworks

SZABADSUGARAS VÍZTURBINA

AZ EUROSOLID ZRT. SZABADSUGARAS VÍZTURBINA FEJLESZTÉSE CÍMŰ PROJEKTJÉNEK ZÁRÁSA

Sajtóközlemény
2021.12.31

Az EUROSOLID Zrt. a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretén belül „Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés” felhívására benyújtott, VEKOP-2.1.7-15-2016-00044 azonosítószámmal nyilvántartott támogatási kérelmét támogatásra érdemesnek ítélték, így a cég közel 74 millió forint vissza nem térítendő Európai Uniós támogatást nyert. A projekt sikeresen megvalósult.

Napjainkban a globális felmelegedés elleni küzdelemben kiemelkedő fontosságú, hogy az engergiatermelésben egyre nagyobb legyen a megújuló energiák aránya. Bár létezik víz-, szél- és napenergia hasznosítás, a vízenergia az összes megújuló energiatermelés 80-90%-ás teszi ki. Ebből már látható, hogy jelenleg a legnagyobb növekedést a vízenergia hatékonyabb hasznosításában lehet elérni. Projektünk is ezt a területet célozza.

A vízenergia termelés – a környezettől függően – 3 fő kategóriába sorolható:

1.Nagy vízhozam, kis magasságkülönbség (esés): ezek a folyami erőművek, ahol a folyó egy része vagy egésze átfolyik a turbinán, de a két oldal között csak néhány 10 m a magasságkülönbség. Ezt a helyzetet leghatékonyabban a Kaplan típusú turbina tudja hasznosítani.
 
2.Közepes vízhozam, közepes magasságkülönbség (esés): ennek tipikus példája a völgyzáró gát, ahol egy kisebb vízhozamú (pl. gleccser-) folyót duzzasztanak néhány száz méter esésűre. Erre a helyzetre a Francis turbina a legalkalmasabb.
 
3.Kicsi vízhozam, nagyon nagy esés: a hegy tetején a patakot egy zárt csőbe vezetik, így a hegy alján viszonylag kevés víz nagyon nagy nyomással (eséssel) érkezik. Itt a Pelton turbina a legalkalmasabb.
 
Ám 2. és 3. helyzet között létezik egy olyan vízhozam-esés tartomány, ahol sem a Francis sem a Pelton nem teljesít túl jó hatásfokkal. Erre a területre fókuszál projektünk fejlesztése. Egy olyan új turbina konstrukciót találtunk ki, amely megoldást nyújt olyan területeken, ahol eddig nem volt érdemes a vízenergiát kihasználni, vagy kihasználták ugyan, de nem elég jó hatásfokkal. A pályázati támogatással lehetőségünk nyílt az áramlástani szimulációk elvégzésére, a prototípus megtervezésére és legyártására és a szükséges mérések elvégzésére is. Terveink szerint a fejlesztésre szabadalmat nyújtunk be, így lehetővé válik, hogy a jövőben bel- és külföldi vállalatoknak az eredményt gyártási licencként értékesítsük.

Projekt megvalósítási időtartama:

a projekt kezdő időpontja: 2018.09.01.
a projekt záró időpontja: 2021.12.31.
Projekt megvalósítási helyszínei:

1117 Budapest, Szerémi út 7/B I. em. 101.

1121 Budapest, Központ út 17-19.

Projekt összköltségvetése: 122.065.663 Ft

Támogatás összege: 73.239.398 Ft

Támogatás mértéke: 60 %

Legalább 3 karakter szükséges a kereséshez!
Érdeklődik megoldásaink egyike iránt vagy csak kérdése van?
Vegye fel velünk a kapcsolatot és tanácsadónk készséggel segít eligazodni vagy megválaszolni kérdéseit. Témák, amiben leggyakrabban keresnek minket: Szoftver bemutató, próbaverzió, tanácsadás, képzés információk, stb.
Személyes egyeztetés kérése
Eurosolid