Certified partner of solidworks

Acélszerkezet-tervezés a SolidSteel parametrikus tervezőmodul segítségével

Szerző: Apró Noémi|2024.01.22|Olvasási idő: 4 perc

Ha az Ön cége hegesztett vázak, esetleg csarnokok tervezésével foglalkozik, és a SOLIDWORKS hegesztett vázszerkezetek modulja már kevés, akkor a megfelelő megoldás a SolidSteel parametric for SOLIDWORKS.

Acélszerkezet-tervezés a SolidSteel parametrikus tervezőmodul segítségével

 Acélszerkezetek tervezésénél fontos a szabványok követése, sok az ismétlődő elem, amire a SOLIDWORKS Weldments nincs felkészítve. Válassza a SolidSteelt, ha

  • sok ismétlődő csomóponti elemet használ
  • a lemezalkatrészeket bővítés művelet helyett automatikusan hozná létre
  • körülményes az alkatrészek kezelése az összeállításban
  • a lépcső- és korláttervezést túl időigényesnek találja
  • szeretne automatizált gyártási dokumentációt.

    Hogyan működik a SolidSteel?


    A SolidSteel egy parametrikus, vázlatalapú, SOLIDWORKS-be épülő kiegészítő modul, amely az acélszerkezet-tervezéshez szükséges lépéseket tartalmazza. Szelvényeket, lemezalkatrészeket és csavarkötéseket lehet létrehozni vele összeállítási környezetben, a megszokott 3D modellezés helyett. Emellett a hegesztett részösszeállításokat automatikusan létrehozza. A szerkezet vázlatát érdemes egy alkatrészfájlban előre elkészíteni, az 1. ábrán látható módon.

1. ábra: SolidSteellel készült modell és a kiinduló vázlata

Szelvények

A SolidSteel felhasználói felülete a már jól ismert SOLIDWORKS megjelenést tükrözi. Az egyes funkciók közötti eligazodásban egy jól kialakított, balról jobbra haladó menüsor segíti a felhasználót. A szelvények létrehozásához a megfelelő profilt kell kiválasztani, majd vázlatpontokat vagy vonalakat megadni, ami alapján a SolidSteel el tudja végezni a söprés műveletet. A vázlat csak irányadó, a szelvényeket a vázlat mentén lehet forgatni, meghosszabbítani, végpontjaikat eltolni. A rendelkezésre álló könyvtár tartalmazza a legtöbb szabványos szelvényprofilt, emellett könnyedén bővíthető saját, egyedi profilokkal is.

A szelvényeket többféle vágás típus segítségével igazíthatjuk egymáshoz. Alkalmazhatunk kontúrvágást, felületi vágást, gérvágást vagy akár bordavágást. Ekkor a SolidSteel alkatrész szinten létrehozza a szükséges kivágásokat, amik így mindig a megadott referenciához fognak igazodni.

Csomóponti elemek

Az acélszerkezet-tervezéshez szükséges jellemző csomóponti elemek mind megtalálhatóak a SolidSteelben: külön paranccsal rendelkezik a talplemezek, bordák, merevítések, hajlított lemezek, véglapok és más csomólemezek beillesztése.

2. ábra: Véglap létrehozási felülete

Lemezalkatrész létrehozásakor a 2. ábrán látható bal oldali menü jelenik meg. A Presets opció segítségével elmenthetőek a gyakran használt beállítások, ez egyfajta „kedvencek” funkciót lát el. Ez alatt található egy másik legördülő menü, a Template Selection, ahol kiválaszthatóak korábban létrehozott sablonjaink, például, ha élletörést szeretnénk alkalmazni a lemezen.

Ezt követően adhatóak meg a lemez méretei. Az első két szám a szelvény és a kijelölt felület találkozásának befoglaló mérete. Alatta négy szám segítségével határozható meg az ezen felüli túlnyúlás mértéke, majd a lemezvastagság, illetve az esetleges elforgatás szöge. Ha szeretnénk furatot a lemezbe, akkor ezt a Hole Pattern menüpont alatt szabályozhatjuk.

A SolidSteel rendelkezik saját beépített csavaradatbázissal. Az ezen keresztül beillesztett csavarokat a SolidSteel felismeri és adatokkal látja el, ezért érdemes ezt használni a lemezalkatrészek létrehozásakor. Ha csak a furatot szeretnénk, csavarok beillesztése nélkül, akkor ez is lehetséges.

3. ábra: Csavarkötés beállításai

A csavarkötések alkatrészeit kiválaszthatjuk a 3. ábrán látható felugró ablak lapjain, de egyes szabványtípusok esetén a default mountings gombra kattintva automatikusan is megadhatóak a szükséges elemek.

További funkciók

A Custom Joints funkció segítségével megtaníthatóak a gyakran használt csomóponti kialakítások, így azokat később egy-egy kattintással újra létre lehet hozni az összeállításban. Ez tartalmazni fogja a lemezalkatrészek mellett a csavarkötések elemeit, valamint az alkalmazott vágásokat is. llyenkor a másolatként lehelyezett csomópont utólag már nem felülírható, a sablon nem módosítható.

A Bracings egy üresen érkező, tanítható funkció, amely pontok megadásával, nyújtással illeszt az összeállításba például András-keresztet vagy sodronyt. Egy ilyen modell tartalmazhat SOLIDWORKS alkatrészeket, arra kell csak figyelni, hogy ha szeretnénk eldolgozni a kereszt végpontjait SolidSteel funkcióval, például a 4. ábrán látható esetben csomólemezzel, akkor a kapcsolódó elemnek szelvény alkatrésznek kell lennie.

4. ábra: Bracings funkció

A SolidSteel lépcső- és korláttervező funkciója két él között helyez el egy lépcsősort előre megadott szabványos értékek alapján (1. ábra). A lépcsőfokok és a korlátok is sablonfájlok másolataként jönnek létre, az aktuálisan megadott paramétereknek megfelelve.

A SolidSteel saját, bővíthető adatbázissal rendelkezik, így elegendő referenciaként hivatkoznia ezekre a fájlokra, vagy virtuális alkatrészként lemásolnia őket. Alapértelmezett esetben internal part-ként menti a fájlokat, így amíg nincs rá szükség, nem kell külön kezelnünk az összes alkatrészfájlt.

Miért válassza a SolidSteelt?

A SolidSteel legnagyobb előnye, hogy a vázlatalapú tervezésnek köszönhetően nem kell egyesével, külön fájlban létrehozni minden alkatrészt, hanem összeállítási környezetben, egy modellben hozzuk létre az összes elemet. Referenciákat alakíthatunk ki az egyes alkatrészek között, amik akkor is megmaradnak, ha módosítjuk a kiinduló vázlat méreteit. Nem kell kényszereket létrehozni az összeállításban, mert az alkatrészek a vázlat alapján automatikusan fix kényszerrel jönnek létre. Így rengeteg időt spórolhat meg a modellezéssel és sokkal átláthatóbb lesz a végeredmény.

Legalább 3 karakter szükséges a kereséshez!
Érdeklődik megoldásaink egyike iránt vagy csak kérdése van?
Vegye fel velünk a kapcsolatot és tanácsadónk készséggel segít eligazodni vagy megválaszolni kérdéseit. Témák, amiben leggyakrabban keresnek minket: Szoftver bemutató, próbaverzió, tanácsadás, képzés információk, stb.
Személyes egyeztetés kérése
SolidSteel