Certified partner of solidworks

Acélszerkezetek műszaki dokumentációja a SolidSteel parametrikus tervezőmodul segítségével

Szerző: Apró Noémi|2024.02.01|Olvasási idő: 4 perc

A SolidSteel parametric for SOLIDWORKS az acélszerkezetek modellezése mellett a műszaki dokumentáció elkészítésében is segítséget nyújt.

Acélszerkezetek műszaki dokumentációja a SolidSteel parametrikus tervezőmodul segítségével

A SolidSteel jelenti a megoldást, ha

  • kézzel szerkeszti a darabjegyzéket, vágási listát
  • unja az összeállítási- és alkatrészrajzok generálását
  • a DXF fájlok létrehozása időigényes

A SolidSteel egy parametrikus, vázlatalapú, SOLIDWORKS-be épülő kiegészítő modul, mellyel szelvényeket, lemezalkatrészeket és csavarkötéseket lehet létrehozni összeállítási környezetben. A SOLIDWORKS műveleteit megkerülve rengeteg időt spórol a felhasználónak. Most pedig nézzük meg a műszaki dokumentáció automatizált lépéseit.

Pozíciószámok

Ha végeztünk a szerkezet modellezésével, akkor a dokumentáció-készítés első lépéseként a SolidSteel pozíciószámokat rendel az összes alkatrészhez, csoportokba rendezve őket: összeállítások, hegesztett részösszeállítások, szelvények, lemezalkatrészek, csavarok, anyák, alátétek, lépcső- és korlátelemek szerint. A pozíciószám lesz a darabjegyzékben a tételszám, ezért ennek kiosztásakor a SolidSteel összehasonlítja az összes alkatrészt és az azonos geometriával rendelkezőket azonos számmal látja el.

Ezután frissítsük a meta-adatokat. Ezzel a paranccsal a SolidSteel adatokat rendel a saját funkcióival létrehozott alkatrészekhez. Ezek az adatok az alkatrészfájlok jellemzőibe kerülnek rögzítésre, a hozzájuk tartozó változók „kl” betűkombinációval kezdődnek. Később így hivatkozhatunk rájuk a rajzfájlokban, és ezek az adatok fognak szerepelni a BOM listában is. Az 1. ábrán egy szelvény jellemzői láthatóak, amiket mind a SolidSteel rendelt hozzá. Megjelenik a profil típusa, mérete, a szelvény hossza, tömege, és még sok más hasznos tulajdonság.

1. ábra: szelvény alkatrész jellemzői

Darabjegyzék létrehozása

A BOM lista exportálása egy .xlsx fájlt eredményez. Exportálás előtt eldönthetjük, hogy az Excel tábla minden lapja legyen kitöltve: darabjegyzék, lemezalkatrész-lista, szelvénylista, részösszeállítási lista, vágási lista, kötőelemlista, vagy csak ezek egyike. Az Excel tábla fejléce szabadon módosítható, a cég arculatára szabható. Válasszuk ki a teljes, vagy az egyik részösszeállítást, és adjuk meg a mentés helyét.

A lemezalkatrész-lista és a szelvénylista a megfelelő alkatrészeket tartalmazza mennyiséggel, tömeggel és méretekkel ellátva. A vágási listában szerepel továbbá a vágás iránya és szöge, vonalakkal minimálisan szemléltetve (2. ábra).

2. ábra: vágási lista

Az Excel tábla és a modell között nincs kapcsolat, ha frissítjük a modellt vagy a pozíciószámokat, a BOM listát újra ki kell exportálni.

Rajzexportálás

A rajzok exportálásakor több lehetőségünk van, kijelölhetjük, hogy a teljes összeállításról, vagy valamely részösszeállítás elemeiről szeretnénk rajzokat. Akár egyesével is kijelölhetünk elemeket a Components fülön keresztül a grafikus térben kattintva. Az egyes alkatrésztípusokhoz különböző rajzsablonok tartoznak, ez kiválasztható a legördülő menüből (3. ábra). Rajzsablon tetszőlegesen létrehozható, szerkeszthető minden méretben.

3. ábra: rajz exportálás beállítási felülete

Az automata rajzok nagyon jó kiindulási alapot adnak, a rajzi jelöléseket azonban a felhasználónak kell létrehoznia, így némi utómunkát mindenképpen igényelnek. A modell és a rajz között referencia kapcsolat áll fent, tehát ha módosítjuk a modellt, a rajz leköveti ezeket a változásokat. A rajzlapra kiíratható tetszőleges jellemző a változókra hivatkozva.

A beállításokban megadható egy alapértelmezett exportálási hely mind a rajzok, mind a DXF fájlok számára. A rajzfájlok elnevezése szintén beállítható. Tartalmazhat statikus értéket, az alkatrész pozíciószámát, nevét, vagy akár referálhat egy változóra is. A rajzok exportálásakor a korábban alapértelmezetten internal part-ként mentett alkatrészek is kimentésre kerülnek most már external part-ként, a megadott elnevezési szabályt követve. A 4. ábrán látható példában egy szelvény alkatrészrajza és a hozzá tartozó SLDPRT fájl látható.

4. ábra: rajzelnevezés beállítási környezete és az így exportált fájlok

További lehetőségek

A darabjegyzéken és a rajzokon túl a DXF exportálás is külön funkcióként elérhető. A rajzexportáláshoz hasonlóan választhatunk, hogy egy-egy alkatrész, vagy egy teljes összeállítás lemezeiről szeretnénk a fájlokat. A DXF fájlok ezt követően a megadott mentési helyen lemezvastagság szerint csoportosítva kerülnek mappákba. A fájl neve tartalmazza a pozíciószámot és azt, hogy hány darabra van belőle szükség.

Lehetőség van SDNF fájlok importálására és exportálására. Ez a fájltípus acélszerkezeteknek egy semleges adatátviteli formája, jellemzően statikai vizsgálatokat végző programokba olvasható be. Gyakorlatilag egy szöveges dokumentum, amely többek között az egyes szelvények hosszát, profiltípusát tartalmazza.

A SolidSteel fejlesztői két további terméket kínálnak SOLIDWORKS felhasználók számára. Ezek egyike a DSTV Assistant, amellyel elsősorban NC fájlok exportálását lehet elvégezni, illetve egy költségkalkulációs funkció is van benne. A gyártást 3D-s előnézettel segíti. A másik termékük az AluFrame Assistant, a SOLIDWORKS Weldments moduljához hasonlóan működik, több csomóponti elemmel és összeállítási környezetben.

Miért válassza a SolidSteelt?

Ha a SolidSteel darabjegyzékét alkalmazza, akkor csak a SOLIDWORKS alkatrészek adatait kell manuálisan megadnia, és már küldheti is tovább megrendelésre a listát. Egy jól elkészített sablonnal rengeteg időt lehet megtakarítani a rajzkészítés alatt. A fájlnevek rendezettek lesznek, a rajzok egységesek.

Legalább 3 karakter szükséges a kereséshez!
Érdeklődik megoldásaink egyike iránt vagy csak kérdése van?
Vegye fel velünk a kapcsolatot és tanácsadónk készséggel segít eligazodni vagy megválaszolni kérdéseit. Témák, amiben leggyakrabban keresnek minket: Szoftver bemutató, próbaverzió, tanácsadás, képzés információk, stb.
Személyes egyeztetés kérése
Eurosolid