Certified partner of solidworks

Gyorsítsa a nagy összeállítások kezelését!

2018.05.02
Gyorsítsa a nagy összeállítások kezelését!

Sokszor tudnak fejtörést okozni a nagy összeállítások SOLIDWORKS-ben. Időigényes a szerkesztésük és igazán türelmesnek kell lennünk az összeállítások megnyitásakor/mentésekor vagy a gép reakcióidejével a modell forgatásakor/nagyításakor. És ez csak pár példa volt arra, hogy mik merülhetnek fel egy-egy nagy összeállítás kezelésekor. Az egyik oka a lecsökkent gyorsaságnak, hogy a gép mennyit használ a RAM-jából. A SOLIDWORKS különböző módszereket kínál arra, hogy kevesebb adatot töltsük a memóriára, így növelhetjük az összeállítás kezelésének teljesítményét. Ennek közismert módja a könnyített és nagy összeállítási opciók használata. Ebben a bejegyzésben egy másik módszert is bemutatunk, amivel teljesítményt növelhetünk anélkül, hogy a memóriát terhelnénk. Ezt úgy fogjuk elérni, hogy meghatározzuk a megjelenítési állapotokat korlátozott számú alkatrészt feltüntetve. Aztán miközben megnyitjuk az összeállítást kiválasztjuk a megjelenítési állapotot azzal az opcióval, hogy csak a látható komponenseket töltse be a memóriába.

1. lépés: Megjelenítési állapot beállítása a nagy összeállítások esetén

Az alábbi összeállítás fogjuk példának használni, amely egy lakókocsi belsejének egy része, 50 másodperc kell a megnyitásához és 430 komponenst tartalmaz. A megjelenítés állapotokat a Konfiguráció kezelőben találjuk. Az alapértelmezett beállítás mindig elérhető. A következő ábrán ezt az állapotot már átneveztük Show_all (Összes megjelenítés), mivel ezzel fogjuk tudni az összes komponenst láthatóvá tenni. A megjelenítési állapotok létrehozása egyszerű feladat. Jobb egérgombbal kattintunk és kiválasztjuk a Megjelenítési állapot hozzáadását (Add Display State). Ha létrehoztunk egyet és aktiváltuk duplakattintással, elrejthetjük a komponenseket. A komponensek rejtett státusza automatikusan elmentődik aktív megjelenítési állapotban.

És hogy még ezen is egyszerűsítsünk, adunk pár extra tippet: 1. Ismerkedjük meg a kiválasztási eszközökkel a Kiválasztás menüben: Ezekkel az eszközökkel gyorsan kiválaszthatjuk a komponenseinket és el is rejtehetjük azokat bizonyos megjelenítési állapotokban. Íme néhány opció:

Megegyező komponensek kiválasztása: Jó módja ugyanolyan komponensek kiválasztásának úgy, hogy csak egyet szükséges kijelölnünk.

Belső komponensek kiválasztása: Belső alkatrészek kiválasztása, amelyek másokon belül találhatók. Ha elrejtjük őket, növeljük a teljesítményt: nem látjuk, nem töltődik be.

Kiválasztás méret alapján: Ebben a párbeszéd ablakban meghatározhatjuk, hogy az összeállítás hány százalékát szeretnénk kiválasztani. Ha elrejtjük őket, nő  ateljesítmény: kisebb alkatrészekre gyakran nincs szükség a tervezés során. Így ezeknek nem kell betöltődniük.

Toolbox kiválasztása: Válasszik ki az összes Toolbox komponenst az összeállításban. Növeljük  ateljesítményt elrejtésükkel: toolbox alkatrészekre a legtöbbbször nincs szükség a mérnöki folyamat során.

2. Hozzunk létre gyorsan megjelenítési állapotokat az Elkülönítés paranccsal: Amikor kiválasztjuk a komponenseket, a jobb egérgombra kattintunk és kiválasztjuk az Elkülönítést, hogy láthatóvá tegyük ezeket az elemeket és elrejtsük az összeállítás többi részét. A parancs felugró menüsorában közvetlenül elmenthetjük ezt az állapotot egy új megjelenítési állapotként:

2. Lépés: Megjelenítési állapotok használata teljesítmény növeléshez

Először is győződjünk meg róla, hogy az összeállításunk az összes új megjelenítési állapottal együtt elmentésre került. Legközelebb, ha megnyitjuk az összeállításunkat, párbeszéd ablak megnyitásánál kiválaszthatjuk a megjelenítés állapotát. De ez nem minden! A megjelenítési állapot kiválasztása után a következő opciót is kijelölhetjük: Ne töltse be az elrejtett komponenseket! Ezzel az opcióval csak a kiválasztott megjelenítési állapotban látható összeállítási komponensek fognak betöltődni és ez valódi teljesítménynövelést fog eredményezni!

Összegzés

Ebben a példában egy csak konyha megjelenítési állapotot készítettem. Az összeállítást ezzel az állapotban való megnyitással és a Ne töltse be a rejtett komponenseket opcióval a megnyitási idő 10 másodpercre rövidült. Így 5x gyorsabb lett annál, mintha a teljes összeállítás megnyitottuk volna. Sőt, az összeállítás szerkesztési teljesítménye is jelentősen megnőtt.

forrás: SolidWorks blog
Legalább 3 karakter szükséges a kereséshez!
Érdeklődik megoldásaink egyike iránt vagy csak kérdése van?
Vegye fel velünk a kapcsolatot és tanácsadónk készséggel segít eligazodni vagy megválaszolni kérdéseit. Témák, amiben leggyakrabban keresnek minket: Szoftver bemutató, próbaverzió, tanácsadás, képzés információk, stb.
Személyes egyeztetés kérése
Gyorsítsa a nagy összeállítások kezelését!