Certified partner of solidworks

Techmonitor magazin - A tervezési hatékonyság növelése

2023.08.09

A tervezési hatékonyság növelése

Techmonitor magazin - A tervezési hatékonyság növelése

A növekvő energia- és alapanyagárak mellett kiemelkedő jelentőségű a digitális iker használata, hiszen a technológia nem csak időt takaríthat meg a vállalatoknak, de a szimulációs lehetőségeknek köszönhetően csökkentheti a prototípusgyártást, ami nagyban hozzájárul a kiadások mérsékléséhez.

Egyáltalán nem mindegy, ki milyen megoldást választ, hiszen a különböző vállalatoknak más-más eszközre van szüksége a termékfejlesztéshez. Nem biztos, hogy szerencsés az elsőként szembejövő opciót beszerezni, mindig érdemes alaposan átgondolni, ki mire is szeretné használni az adott szoftvert. Az EuroSolid Zrt. csapata arra törekszik, hogy ügyfeleik a számukra legideálisabb megoldást kapják, ezzel is növelve üzleti hatékonyságukat.

A mai gyorsan változó világban egyre nehezebbé válik költséghatékonyan megfelelő terméket készíteni. Egyre nagyobb hangsúly kerül arra, hogy kevesebb anyag felhasználásával ugyanolyan tartós termékek készüljenek, melyek az ügyfél minden igényét kielégítik. Erre kínál megoldást a SOLIDWORKS Simulation termékcsalád.

A SOLIDWORKS Simulation rengeteg fizikai vizsgálatra kínál egyszerűen használható megoldást. Az egyszerű statikai vizsgálattól kezdve egészen az optimalizáláson át, a nem lineáris statikáig. Bármelyik modulról is legyen szó mindegyikről elmondható, hogy teljes egészében felhasználóbarát. A fejlesztők egy olyan szoftvert igyekeztek megalkotni, amit tervező mérnökök is egyszerűen tudnak használni, így nem feltétlen kell külön szimulációs mérnököt alkalmazni.
Magának a programnak csak olyan paraméterket kell megadni, amelyek nélkülözhetetlenek az adott vizsgálat elvégzéséhez. Általában ilyenek a megfogási pontok, terhelések, anyagi jellemző. Mivel ezek a csomagok teljes egészében integráltak a SOLIDWORKS-ben így például, ha már a tervezési fázisban meghatározásra kerül az anyagminőség, akkor az automatikusan átkerül a szimulációs vizsgálatban, nem kell újra meghatározni.

Az előbb említett integritásnak köszönhetően van egy másik hasznos előny is. Egy modellhez akár több vizsgálat is készíthető, ezek akár teljesen eltérőek is lehetnek. Például, ha egy magas hőnek kitett alkatrészt szeretnénk, vizsgálhatunk hőtani szempontok alapján, és statikai szempontok alapján is. Mindkét vizsgálat egy modellen belül lesz elkészítve, így van lehetőségünk arra, hogy a hőtani vizsgálat eredményét a statikai szimuláció készítésekor figyelembe vegyük.
Vizsgálat elkészültével és kiértékelésével van lehetőség, módosítani az adott modellt. Miután ez megtörtént már nem kell az egész szimulációs vizsgálatot előröl kezdeni, hanem elegendő a meglévőket újra lefuttatni és máris láthatjuk, hogy változtatásoknak milyen hatásuk volt.
Amennyiben evvel nem akar valaki plusz időt tölteni, akkor van lehetőség optimalizálás készítésére. Ebben az esetben is első lépésként el kell készíteni a szükséges vizsgálatokat, majd ezt követően kezdődhet az optimalizálás. A tervezőnek meg kell adnia melyik vizsgálatot, hogyan vegye figyelembe a program, illetve az adott modellnek milyen paramétere változhat. Ilyen lehetőség lehet például az anyagvastagság módosíthatósága, melynél megadható egy minimum és maximum érték. Ezek után már csak a célókat kell meghatározni, melyek lehetnek feszültségi célok (legkisebb feszültségi értéket elérése), vagy akár a tömegre vonatkozó feltételek, illetve ezek kombinációja. A beállítások elvégzését követően a program számos futtatást végez, majd végül a legoptimálisabb eredményhez használt értékeket automatikusan visszavezeti a modellre. Ennek a modulnak a segítségével számos esetben időt lehet megspórolni a legmegfelelőbb modell meghatározásában. 

A fejlesztők nem csak arra fordítottak figyelmet, hogy a szimuláció előkészítése legyen minél egyszerűbb és könnyebb, hanem a kiértékelés is. Széles paletta áll a tervező rendelkezésre, kezdve a különböző alkatrész metszési lehetőségétől egészen az adott pontunkban lévő feszültség értékek lekérdezéséig. Ezen kívül van egy beépített jegyzőkönyv készítő is. Ennek kinézetét előre személyre lehet szabni, be lehet állítani például a fejléc tartalmát, így későbbiekben pár kattintás segítségével elkészíthető egy komplett dokumentáció. Itt akár olyan részleteségű dokumentáció generálását is lehetséges, amely tartalmazza az összes beállítást, így vizsgálat bármikor megismételhető lesz.

A SOLIDWORKS Simulation több csomagból áll, amely számos vizsgálandó területre nyújt megoldást.  A legkisebb Standard csomag segítségével már van lehetőség összeállítások vizsgálatára, illetve alkatrészeket kifáradását vizsgálni.
Simulation Professional csomagban már olyan modulok is megtalálhatók, mint a nyomástartó edények vizsgálata, csavar és hegesztések ellenőrzése vagy a már korábban említett optimalizálás.
A legmagasabb csomag a Simulation Premium az elsősorban olyan felhasználók számára nyújthat segítséget, akik nem lineáris anyagokkal vagy éppen időben változó terhelésekkel szeretnének szimulációs vizsgálatokat végezni.

Bármelyik szimulációs termékről is legyen szó biztos, hogy a nagyfokú integritásnak és felhasználóbarát kialakításnak köszönhetően gyorsan és egyszerűen lehet ellenőrizni a modelleket még a tervezési fázis során. A szimulációk segítségével a vállalatok jelentős költségeket tudnak megspórolni a megfelelő anyaghasználat, illetve kevesebb prototípus építésével.  

Legalább 3 karakter szükséges a kereséshez!
Érdeklődik megoldásaink egyike iránt vagy csak kérdése van?
Vegye fel velünk a kapcsolatot és tanácsadónk készséggel segít eligazodni vagy megválaszolni kérdéseit. Témák, amiben leggyakrabban keresnek minket: Szoftver bemutató, próbaverzió, tanácsadás, képzés információk, stb.
Személyes egyeztetés kérése
Eurosolid