Certified partner of solidworks

SOLIDWORKS tippek és trükkök: Gyorsbillentyűk 4. rész

2016.05.04

Folytatjuk a módosító gombok sorozatot, ebben a cikkben a SOLIDWORKS alapértelmezett Alt billentyű kiosztását és használatát mutatjuk meg nektek! Módosító gombok – Variációk Alt billentyűre

SOLIDWORKS tippek és trükkök: Gyorsbillentyűk 4. rész

Folytatjuk a módosító gombok, gyorsbillentyűk sorozatot, ebben a cikkben a SOLIDWORKS alapértelmezett Alt billentyű kiosztását és használatát mutatjuk meg nektek!

Módosító gombok – Variációk Alt billentyűre

Alt + jobb/bal nyíl billentyű  – nézet forgatása 15 fokkal az óramutató járásával megegyezően vagy ellentétesen.

Nézet forgatás

Ha az Alt gomb nyomva tartása mellett kattintunk a grafikus terület bal alsó sarkában levő koordináta triád bármelyik nyilára, akkor a modellünk az óramutató járásával megfelelő irányba kezd el forogni, minden kattintásra 15 fokot.

Ha viszont Ctrl+Alt kattintással csináljuk, akkor ellentétes irányba fog forogni.

Forgatás triáddal

Ha Shift+Alt gombot használunk erre, akkor 90 fokot forog a modell. A Ctrl+Alt+Shift kattintást meg ugyanezt teszi, csak ellentétes irányba.

90 fokos forgatás triáddal

Műveletkezelő fában ha rávonszolunk egy alkatrészt vagy összeállítást egy másik alösszeállításra, akkor a vonszolt elemet egérgomb elengedése után beledobja az alösszeállításba. Viszont ha vonszolás közben nyomva tartjuk az Alt billentyűt, akkor csak alá helyezi el, ezt az egérkurzor ikon változásából is látni fogjuk.

Alkatrészek vonszolása a Műveletkezelő fában

Ha bekapcsoltuk a G billentyűvel a nagyítót alkatrészben vagy összeállításban, akkor Alt + egér görgő segítségével belenézhetünk a modell belsejébe, hogy egy nem látható felületet kijelölhessünk.

Metszés nagyítóval

Összeállításban egy alkatrészt vagy alösszeállítást elkezdünk vonszolni és közben még az Alt gombot is megnyomjuk, akkor gyors kényszerezést tudunk csinálni. Attól függően, hogy mit kezdtünk el vonszolni, úgy alakul ki a kényszer típusa:

  • Egyenes élt rávonszolva felületre / élre: egybeesés kényszer
Élt az élre/felületre
  • Köríves élt rávonszolva sík felületre: egybeesés kényszer
Körívet felületre
  • Köríves élt rávonszolva másik köríves élre: egybeesés és koncentrikusság kényszer. Pl. egy meglévő csavart egy húzással a helyére lehet dobni
Körívet körívre
  • Sík felületet sík felületre vonszolva: egybeesés
Síkot síkra
  • Hengeres felületet vonszolva hengeres felületre: koncentrikusság
Hengert hengerre

Az Alt gombot elég csak ideiglenesen benyomni, vagy a vonszolás előtt vagy közben. Érdemes amúgy elengedni, mivel a Tab gomb egyszeri megnyomásával még lerakás előtt átfordíthatjuk a kényszerezés irányát. (Mivel nyomva tartott Alt mellé Tab-ot nyomni programok közti váltással jár.)

Ha egy kiosztással készült furatosztókörös alkatrészt rádobunk egy hasonló alkatrészre a köríves élénél fogva, akkor az osztókörön levő furatok is összekényszereződnek. Tab gombot itt is nyomhatunk az Alt elengedése után, csak itt nem átfordul az alkatrész, hanem egy osztásnyit elforog.

Osztókörös kényszer

Műhelyrajz készítésekor a szövegek pozicionálásánál van jelentősége az Alt billentyűnek és az ehhez kapcsolódó gyorsbillentyűk variációinak. A szövegek, megjegyzések folyton ugyanúgy tapadnak egy másik szöveghez, mint a vázlatelemek egymáshoz. Ha nyomva tartjuk az Alt gombot a szöveg elhelyezésekor, akkor nem fog egy másik szöveg széléhez/közepéhez tapadni.

Felirat igazítás kikapcsolása

Ha rajzjeleket csoportosítottunk az igazítás ikonsorban levő parancs segítségével, akkor ezek egymáshoz képesti helyzetét módosíthatjuk az Alt nyomva tartásával.

Ideiglenes csoportbontás

Ha rajzban előzőleg elrejtett éleket szeretnénk a nézeteken újra megjeleníteni, akkor Alt + ablakos kijelöléssel minden modell élt -ami teljesen benne van az ablakban- kijelöl megjelenítésre.

Elrejtett élek megjelenítése

Ha le akarunk szedni ikont a ParancsKezelőről, akkor azt Alt+vonszolással tehetjük meg.

Parancsikon eltávolítása

Alt + F4 – program bezárása
Alt + S – Speedpak ’szellemkör’ elrejtése, mutatása
Alt + Space – Pillanatkép készítés

Legközelebb megismerkedünk a Shift gomb variációival.

Legalább 3 karakter szükséges a kereséshez!
Érdeklődik megoldásaink egyike iránt vagy csak kérdése van?
Vegye fel velünk a kapcsolatot és tanácsadónk készséggel segít eligazodni vagy megválaszolni kérdéseit. Témák, amiben leggyakrabban keresnek minket: Szoftver bemutató, próbaverzió, tanácsadás, képzés információk, stb.
Személyes egyeztetés kérése
SOLIDWORKS tippek és trükkök: Gyorsbillentyűk 4. rész