Certified partner of solidworks

Melyik licencelési megoldást válasszam?

Szerző: Virág Péter|2023.03.15|Olvasási idő: 4 perc

Ha SOLIDWORKS licencek vásárlásán vagy bővítésén gondolkozik, akkor érdemes a licencelési megoldásokat is áttekinteni, hogy minél költséghatékonyabb és kényelmesebb legyen a szoftver használata.

Melyik licencelési megoldást válasszam?

A licencelési típusoknál először a felhasználás módját érdemes meghatározni, amely függ a felhasználók számától és attól is, hogy felhasználók mennyi időt töltenek egy nap a szoftver használatával. Nézzük is át, hogy milyen technikai megoldások léteznek a különböző igények kielégítésére!

GÉPHEZ KÖTÖTT LICENCELÉS


A géphez kötött licencelési típus azokban esetekben lehet a legjobb, amikor kevés felhasználó van egy cégnél, vagy több olyan felhasználó, akiknek szinte folyamatosan szükségük van a szoftverre.

Ennek a licencnek a fő jellemzője – ahogy azt a neve is mutatja – hogy a gépekhez van kötve. Ezt azt jelenti, hogy a licenc egyik hardverről egy másikra való átadása kizárólag manuálisan lehetséges. Emiatt olyan csapatoknak, ahol sokan használják a szoftvert és még igénybe vesznek plusz modulokat is – pl. szimulációt – , illetve mindezt nem egyszerre, hanem felváltva teszik, érdemesebb más típusú licencet választaniuk.


HÁLÓZATI LICENCELÉS


Ezt a licencelési típust azoknak ajánljuk, akik nagyobb mérnök csapattal rendelkeznek és dinamikusan szeretnék egymás között szétosztani a felhasználást. Kimondottan hasznos ez a formája a licencelésnek akkor, ha vannak ritkábban, de sok felhasználó által igénybe vett licencek, mint például a használati útmutató készítő vagy a szimulációs modul.

Egy jó példa lehet ennek a licencnek az előnyeire egy olyan eset, amikor 15 felhasználó van egy vállalatnál, de egyidőben általában csak 10 licencre van szüksége a tervezőknek. Ilyen esetben a hálózati licenc alapvetően magasabb ára is bőven megtérülhet. Ezt a megtérülést még fokozhatja, ha rendelkezésre kell állnia még egy-két szimulációs licencnek is, amelyeket bármelyik mérnök használhat ugyan, de mégsem kell mind a 15 embernek így saját licencet biztosítani.

Ezen kívül további előnyt jelenthet, hogy a rendszergazda egy központi szerveren kezelheti a licencek kiosztását, akár szabályokat is meghatározhat, hogy melyik csapat milyen licencekhez férhet hozzá éppen, így biztosítva mindenkinek a megfelelő típusú és számú licencet.

Technikai oldalról egy egyszerű Windows szerverre van szükség a hálózati licenceléshez, illetve egy VPN kapcsolatra a távoli munkavégzéshez. Általában ezek a feltételek adottak is a nagyobb vállalatoknál, vagy ha nem, akkor megoldhatók bérelt szerverrel is, csökkentve így a beruházási és üzemeltetési költségeket.

Természetesen ezek a licencek 30 napig kikérhetők egy-egy meghatározott gépre is, ha valaki tudja, hogy olyan helyen kell dolgoznia – pl. külföldön –, ahonnan nem fogja elérni a céges hálózatot.

LICENCFINANSZÍROZÁSI TÍPUSOK


Öröklicenc és szoftverkövetés


A SOLIDWORKS termékeknél lehetőség van a licencek megvásárlására, ami a vásárlás időpontjáig megjelent verziók használatára ad lehetőséget. Ha a későbbiek során frissítésekre és terméktámogatásra is szüksége van valakinek, akkor évente egy sokkal alacsonyabb összegért tud szoftverkövetést vásárolni a meglévő öröklicenc mellé. A terméktámogatást az EuroSolid Zrt. képzett mérnökgárdája látja el, így nem csak a telepítéssel és licenceléssel kapcsolatban, hanem a tervezés és megmunkálás során felmerülő kérdésekben is tudunk segíteni.

Bérelt licenc


A licencbérlés 3, illetve 12 hónapos időiszakokra lehetséges. Számos előnye mellett főleg azért vonzó a ez a bérleti megoldás a cégek számára, mert kombinálható a már meglévő öröklicencekkel. Ezen felül a bérlés egyaránt jó választás akkor is, ha valaki el szeretné kerülni az öröklicenccel járó magasabb kezdeti költségeket, illetve, ha az éppen aktuálisan futó projektek függvényében szeretné csökkenteni vagy növelni a licenceinek darabszámát.

Mindezek mellett a bérelt licencek már magukban foglalják a szoftverkövetést is – a friss verziókat és a terméktámogatást. Ráadásul a SOLIDWORKS legújabb verziójától kezdve már hálózati licenckonstrukcióba is tudunk további licenceket biztosítani. Ezen előnyök mellett a licencbérlés jó lehet olyan cégeknek, amelyek a beruházási költségek helyett inkább operatív költségként szeretnék a szoftverköltségeket elszámolni.

3DEXPERIENCE ONLINE LICENCELÉSSEL


A 3DEXPERIENCE platform lehetőséget ad arra, hogy az előzőktől eltérően, online licenceléssel tudjuk biztosítani termékeinket az ügyfeleinknek. A 3DEXPERIENCE platform felhőalapú megoldásai között megtalálható már a legtöbb asztali termék felhőalapú adatkezeléssel kiegészített változata és egyéb, teljesen felhőalapú programok is.

Mindezek előnye, hogy nincs szükség licencszerverre és szériaszámok kiosztására sem. Minden felhasználó a számára kiosztott licenceket fogja elérni, attól függetlenül, hogy melyik számítógépén dolgozik, mivel a licencelés a felhasználó nevével és jelszavával történik. Természetesen 30 napig ennél a licencelési megoldásnál is lehet offline használni az asztali alkalmazásokat.

Ez a struktúra minden olyan cégnek jó lehet, amely nem szeretne szériaszámokkal vagy helyi licencszerverrel bajlódni, és egy rendszergazda nélkül is könnyen üzemeltethető, valamint átlátható rendszerre van szüksége. Ezenkívül a SOLIDWORKS 3DEXPERIENCE változatai nem csak online licencelést, de még felhőalapú adatkezelést is biztosítanak, ami plusz költségcsökkentést jelenthet.

A 3DEXPERIENCE licencek 3 és 12 hónapos bérleti konstrukcióban érhetők el, viszont van lehetőség olyan bérletre, amelyben egy kezdeti nagyobb költség után alacsonyabb áron bérelhetők a licencek. Ez olyan esetben lehet jó megoldás, ha a nagyobb beruházási költséget el lehet számolni – pl. egy pályázat keretén belül –, majd az alacsonyabb bérleti költségeket kell csak évente egyszer kifizetni.

Legalább 3 karakter szükséges a kereséshez!
Érdeklődik megoldásaink egyike iránt vagy csak kérdése van?
Vegye fel velünk a kapcsolatot és tanácsadónk készséggel segít eligazodni vagy megválaszolni kérdéseit. Témák, amiben leggyakrabban keresnek minket: Szoftver bemutató, próbaverzió, tanácsadás, képzés információk, stb.
Személyes egyeztetés kérése
Eurosolid