Certified partner of solidworks

SolidCAM Licencelési lehetőségei 2. rész

Szerző: Harmati Zsolt|2023.05.03|Olvasási idő: 3 perc

Az elmúlt időszakban egy-egy SolidCAM-es bemutató vagy érdeklődés során többször kaptam kérdést leendő felhasználóktól, arra vonatkozóan, hogy szoftver vásárlás esetén melyik licencelést válasszák.

SolidCAM Licencelési lehetőségei 2. rész

Erre nem egyszerű a válasz, mert a vállalkozás informatikai hátterétől, a gyártási-, programozási szokásoktól nagyban függhet, hogy melyik licencelési forma lenne a megfelelő. Ebben az írásban összegyűjtöttem néhány gondolatot a témáról.

Mielött elkezdeném, azonban néhány dolgot megemlítenék:

Ez az írás az un. ipari verzióról szól. Korábban már megjelent egy írásom, ahol az egyéb lehetőségekről is írok, mint például az
- ingyenesen használható „Maker” verzióról (ami 1-2 beépített poszt processzorral maximum 2.5 – 3 tengelyes megmunkálást engedélyez)
- ugyancsak ingyenesen használható Demo (No-Gcode) verzióról (ami inkább csak gyakorlásra használható. Ennél minden modul elérhető, de NC-kód készítés nem lehetséges)
- Csak iskolák részére elérhető Oktatási (Educational) verzió, ami jelenleg az első évben ingyenes és csak a második évtől kell jelképes összeget fizetni a használatáért!

 

A SolidCAM „ipari” verziójának legális használatához szükség van egy hardverkulcsra (eredeti nevén: Dongle vagy Hardlock) vagy egy szoftveres-licencre. Mindkettő elérhető egyedi (standalone) vagy hálózatos (NET) formában.

A fentiek kombinációjából adódóan négyféle megoldás közül választhatunk.

Ezek:

 

 


(1)   Egyéni (Standalone) hardverkulcs

A hardverkulcs egy USB-pendrive-hoz hasonló, chip-el ellátott speciális eszköz.

A hardverkulcsra a megvásárolt licenceket tartalmazó licenc file-t egy speciális programmal kell felmásolni. Ez a „másoló program” a SolidCAM telepítésekor feltelepül, de önmagában is letölthető a SolidCAM web-oldaláról.

Azon számítógépen engedi a program futtatását amelyikhez csatlakoztattuk. Nem szükséges internet hozzáférés, de még hálózat sem az adott gépre. Viszont fontos, hogy virtuális gépen futtatott operációs rendszeren működő SOLIDWORKS/SOLIDCAM esetében - a tapasztalataink szerint – nem működik. Ennek oka, hogy a SolidCAM licenc ellenőrzése során – amit minden indulásakor megtesz a program – a virtuális gépre „felcsatolt” (mount-olt) USB-eszköz virtuális illesztőprogramja nem megfelelő módon kommunikál.

Egyéni hardverkulcs használata esetében amelyik géphez csatlakoztattuk az USB-eszközt azon lehet a programot használni. Vagyis a SolidCAM-et több számítógépre is fel lehet telepíteni, de mindig csak egy gépen futhat, azon, amelyikben a hardverkulcs van.

Használata ott javasolt, ahol nincs hálózati elérés vagy kis létszámú a CAM-programozó csoport.
Használatának előnye a rugalmasság, a könnyű áthelyezhetőség. (Egyik számítógépből kihúzva egy másikhoz csatlakoztatva már máshol használható). Könnyű levinni a műhelybe vagy hazavinni, hogy ott folytassák a programozói munkát.

Sajnos a hátránya is ebből adódik. Mivel ez egy kézzel fogható, fizikai eszköz ezért leejthetik, ráléphetnek, eltörhet. Gyakori probléma szokott még lenni, hogy egy kolléga véletlenül bezárja a fiókjába vagy a zsebében marad így mások sem tudják használni.

(2)   Egyéni (Standalone) szoftver-licenc


A szoftver-licenc egy sorozatszám vagy egy V2C kiterjesztésű file, ami binárisan tartalmazza a licenc információkat. Ez utóbbi esetben vagy a SolidCAM „Software license” parancsát kell indítani vagy a licenc kezelőben kell kitallózni a file-t.

Az első esetben online kell aktiválni, azaz internet elérés szükséges hozzá. A második esetben a számítógépen – ahol használni kívánják a SolidCAM-et - kell generálni egy C2V file-t, amit el kell küldeni a központba, aminek segítségével elkészítik az előbb említett V2C file-t.

A fentiekből talán érzékelhető, hogy a szoftveres licenc géphez kötött, azaz csak egy gépen használható. Van lehetőség az áthelyezésére, de az eléggé körülményes. (Az új számítógépen kell generálni egy speciális file-t, amit be kell másolni az aktív gépbe, ami alapján át kell adni a licencet, majd visszamásolni és ott aktiválni.)

Két esetben javasolt a használata. Az egyik eset – mivel nincs fizikai eszköz – ha nincs USB bemenet a számítógépen (például virtuális gép). A másik eset amikor egy konkrét kijelölt gépen szeretnék használni a SolidCAM-et, amit akár több ember is használhat (persze nem egy időben). Példának említeném a műhelybe telepített számítógépet, amit a gépbeállítók/ gépkezelők közösen használnak.

A hátránya -mint ahogy korábban írtam – hogy csak egy gépen használható ill. a licenc áthelyezése másik gépre körülményes.


(3)   Hálózatos (NET) hardverkulcs

Hasonlóan az (1)-es pontban leírtakhoz , itt is egy speciális USB-eszközre kell a licenc file-t felmásolni. A licenc file tartalmazhat egy (1db) vagy több licencet. Több licenc esetén az engedélyezett modulok lehetnek azonosak vagy különbözőek is.

Egy kiszolgáló számítógépbe („Szerver”) kell behelyezni az USB hardverkulcsot és egy kis méretű licenc kezelő programot kell telepíteni. A Munkaállomásokra telepített SolidCAM telepítési mappájában egy DAT file-ban kell megadni a Szerver elérhetőségét (nevét vagy IP címét). Amikor a SolidCAM indul a Szerverről „lekér” egy szabad licencet.

Ha több különböző licenc van a hardverkulcson akkor a SolidCAM indulásakor a felhasználó választhatja ki, hogy melyik licencet szeretné használni.


Fontos, hogy a Szervernek és a Munkaállomásoknak azonos hálózatban kell lenniük és folyamatosan „látniuk” kell egymást.
Megjegyzésként csak annyit, hogy a Szerver bármilyen PC lehet – aminek USB csatlakozója van – akár az egyik munkaállomás is. Tehát a szerveren is futhat a SolidCAM.

Ennek a licencelési módnak a választása több esetben is előnyős lehet.
Például több felhasználó használhatja a SolidCAM-et más-más gépeken hardverkulcs ki/be helyezése nélkül. A fizikai eszköz pedig egy szerver-szobában bezárva biztonságban lehet.

Egyedüli hátránya talán, hogy a kliens- és szerver számítógépeknek azonos hálózaton kell lennie és a szervernek folyamatosan elérhetőnek kell lennie.

 
(4)   Hálózatos (NET) szoftver-licenc

A (2)-es és (3)-as pontban leírtak előnyeit ötvözi ez a megoldás. Azaz, a licenc egy file, amit egy szerven kell aktiválni, ahonnan a munkaállomásokra telepített SolidCAM-ek „lekérik” a szabad licenceket.

Természetesen itt sem kell USB csatlakozó (tehát virtuális gépen is működik), de szükséges az állandó hálózatai kapcsolat a szerver és kliens gépek között, és mint a (2)-es pontban írtam nehéz a licencet másik szerver-gépre áthelyezni.

 
Jelenleg SolidCAM esetében az a gyakorlat, hogy alapból hardverkulcsot kap a felhasználó, hacsak külön nem kéri a szoftveres licencelés lehetőségét.
A hálózatos- ill. a szoftveres licencnek van egy minimális többlet költsége.


Remélem ezen írás segítségére volt, hogy eldönthesse melyik licencelési forma a leginkább megfelelő az Ön számára. Kérdés esetén kérem keresse az EuroSolid Zrt. CAM-csoportját.

 

Harmati Zsolt – EuroSolid Zrt.

Legalább 3 karakter szükséges a kereséshez!
Érdeklődik megoldásaink egyike iránt vagy csak kérdése van?
Vegye fel velünk a kapcsolatot és tanácsadónk készséggel segít eligazodni vagy megválaszolni kérdéseit. Témák, amiben leggyakrabban keresnek minket: Szoftver bemutató, próbaverzió, tanácsadás, képzés információk, stb.
Személyes egyeztetés kérése
Eurosolid