Certified partner of solidworks

SOLIDWORKS Electrical Schematic Gyakorlati példák: VEZETÉKEK ÉS KÁBELEK JELZÉSE, SZÁMOZÁSA

Szerző: Tóvizi Jenő|2023.04.13|Olvasási idő: 5 perc

Egy villamos terv a SOLIDWORKS Electrical Schematic, mint parametrikus szoftverben való készítése során a komponenseket összekötő vezetékek, kábelek jelzéseit is automatizáltan készíthetjük el, elkerülve pl. a tervmódosítások esetén szükségessé váló időigényes és hibaforrásokat jelentő manuális beavatkozásokat és megteremtve az automatikus kigyűjtések (riportok) lehetőségét.

SOLIDWORKS Electrical Schematic Gyakorlati példák: VEZETÉKEK ÉS KÁBELEK JELZÉSE, SZÁMOZÁSA

4. rész: Vezeték- és kábeljelzések kombinációja

Ahogyan a korábbi részek leírásaiban is láthattuk, a tervkészítés során a komponensek kivezetéseinek összeköttetéseit a többvonalas kapcsolási rajzon (Scheme drawing) minden esetben vezetékek (sigle/multiple wire) elhelyezésével kell kezdenünk:

A vezetékek stíluslapján az általános (General) beállításaiknál érhetjük el azok grafikus megjelenési formáit, például a vonal (line) színét, valamint potenciál és egyedi vezeték számozási képleteiket. Ha egy vezetéket csak a kötelező logikai összeköttetés létrehozására használunk, és utána a kábel adatbázisból valamilyen 1 eres kábelt, vagy egy több eres kábel egyik vezető erét asszociáljuk hozzá, ennyi adat elegendő is. Ezen túlmenően viszont a kábelezési (Cabling) paramétereknél adhatjuk meg a vezeték valós fizikai megjelenési jellemzőit, vagy éppen cikkszámát. Ezek akkor kiemelten fontosak, ha az adott vezetékhez nem asszociálunk kábelt. A kábel asszociáció után továbbra is megmaradnak a vezetékszegmensek potenciál jelzései és egyedi vezeték azonosítói, így ezek továbbra is használhatók. (Fontos SWE programjellemző, hogy az asszociáció nélküli vezetékek és a kábelek külön kigyűjtésben (riport táblázatban) szerepelnek.)

A vezeték stílus kezelő felületén dönthetjük el, potenciál (Equipotencial), vagy vezeték (Wire) számozási módot (Numbering) választunk-e. Előbbi a szigetelés nélküli pl. nyomtatott huzalozású elektronikai kapcsolások jellemzője, utóbbi pedig az érszigeteléssel ellátott vezetékeket, kábeleket használó villamosipari kapcsolásoké.

A döntésünknek megfelelően ez a vezeték számozási mód lesz a vezeték jelzések (wire marks) alapértelmezetten kijelzett szöveges értéke. Ennek megfelelően a többvonalas rajzok vezetékeinél (lásd bal oldali kép) megjeleníthetünk vezeték vagy potenciál feliratot, emellett grafikus összetevőkkel is felruházható vezeték és potenciál címkét (labels), és asszociáció esetén kábel ér feliratokat (cable cores texts). Az egyvonalas rajz kábeleihez (lásd jobb oldali kép) kábel feliratok és/vagy címkék rendelhetők.

Az említett feliratok itt paraméterezhetőek:

Az említett 3 féle címke, mint alapértelmezetten megjelenő, kiválasztott szimbólum, itt tekinthető át, és igény esetén a szimbólum könyvtárból másikra cserélhető, vagy új szerkeszthető:

A vezetékezési rendszerek (wiring systems) osztályába sorolva találjuk a meglévő szimbólumokat:

Néhány jellemző vezeték címke (szimpla a belső erekhez, mester az egyik ér, és a kábel általános adataival):

Fontos programjellemző, hogy az egyes vezetékekhez rendelt grafikus vonalak színe a színpalettáról választva lehet eltérő, segítve a rajzolvasást is, de a kábelér asszociáció elvégzése után az erek projekt szinten egységes (alapértelmezetten 42-es kódú világos barna) színben jelennek meg. Az azonosítást alapértelmezetten ekkor a feliratok, címkék hivatottak ellátni. Ha viszont a projekt konfigurációs beállításainál kikapcsoljuk a kábel erek kijelzését (Display), továbbra is megtarthatjuk a vezetékek színjelzéseinek láthatóságát.

Tervrészlet az egységes, barna kábel erek kijelzésével (szimpla és mester vezeték címkék használatával):

A kábel erek kijelzésének tiltása után:

Alkalmazhatunk a BOM listában nem megjelenő, Forrás-cél nyilakként (Origin-destination arrows) funkcionáló BUS komponenseket is a kábel erek összekötéseinek csoportos megjelenítéséhez. (A buszokban szereplő vezetékek, vagyis a Hyper hyper passing áramkörök sorrendje mindkét oldalon azonos, kötött.)

Egy példa 2 eres vezeték-kábel asszociáció után, a vezetékek színének megőrzésével, grafikus vezeték címkék és BUS-ok használatával, a potenciál címkék bekapcsolásával:

Ugyanez az összeköttetés egyvonalas rajzon, a jelen esetben piros kábel felirat és a kék címke (text, label) eltérő információ tartalmának bemutatásával:

Azt, hogy egy adott helyzetben, projektben ill. cégnél melyik jelzést, ill. jelzéskombinációt használjuk, azok testre szabható képleteiben szerepeltethető információk, és azok grafikus megjeleníthetősége alapján döntjük el, a riportokból kiolvasható és a tervlapok rajzairól közvetlenül leolvasható információk megfelelő egyensúlyával. 

Legalább 3 karakter szükséges a kereséshez!
Érdeklődik megoldásaink egyike iránt vagy csak kérdése van?
Vegye fel velünk a kapcsolatot és tanácsadónk készséggel segít eligazodni vagy megválaszolni kérdéseit. Témák, amiben leggyakrabban keresnek minket: Szoftver bemutató, próbaverzió, tanácsadás, képzés információk, stb.
Személyes egyeztetés kérése
Eurosolid