Certified partner of solidworks

Használd otthonról is a SOLIDWORKS megoldásait!

2020.03.18
Használd otthonról is a SOLIDWORKS megoldásait!

Mivel egyre több ügyfelünk alkalmazottai dolgoznak részlegesen vagy teljesen otthonról a COVID-19 járvány miatt, így összeszedtük a tudnivalókat a SOLIDWORKS otthoni használatához. Reméljük a cikkel és a változatlanul működő terméktámogatással könnyebbé tehetjük az otthoni munkára történő átállást mindenkinek.

A cikkben minden pont végén találtok egy linket egy tudásbázis bejegyzéshez, mely sokkal részletesebb útmutatót tartalmaz, viszont ehhez csak a jóváhagyott regisztrációval rendelkező ügyfeleink férnek hozzá. Ha nem éritek el a linkeken a bejegyzéseket, vagy segítségre van szükségetek, akkor fel tudjátok venni velünk a kapcsolatot ugyanúgy, mint eddig a support@eurosolid.hu címen.

Licenc elérése otthonról

Licencek típusa

A licencekből 3 fajtát különböztetünk meg. Van standalone géphez kötött, standalone online, és hálózatos (SNL)licenc. Ha nem tudjátok, melyik megoldást használjátok a cégnél, akkor nézzétek meg a Help > About SOLIDWORKS ablakban a licencszámot. Ha 0000-val vagy 9000-val kezdődik, akkor géphez kötött, ha 0100-val vagy 9010-val, akkor SNL. A licenctípusok közti különbségeket a következő tudásbázis bejegyzésben találjátok.

LINK: Licencelési típusok áttekintése Ha sikerült meghatározni a licenc típusát, akkor a következő pontokban láthatjátok, mi a teendő a különböző típusoknál otthoni munka esetén.

Géphez kötött SOLIDWORKS licenc

Ha hazaviszitek a cégnél is használt gépeteket, és azon dolgoztok tovább, akkor változatlan módon tudjátok használni a SOLIDWORKS-öt. Ha egy másik gépen dolgoztok otthon, mint a munkahelyen, akkor a munkahelyi gépen deaktiválni kell a licencet, amit a SolidWorks Help menüben található Deactivate licenses funkcióval tehettek meg. Az otthoni gépre ugyanazzal a sorozatszámmal kell telepíteni a szoftvert, mint a munkahelyire, amit így első indítás után be is tudtok majd aktiválni. Ha a kialakult helyzet miatt nem lehetséges a céges gép deaktiválása, mert nem fértek hozzá, akkor kérlek, vegyétek fel velünk a kapcsolatot. LINK: SOLIDWORKS termék deaktiválása online

Online licenc otthon

Az online licenc egy lehetőség azoknak a géphez kötött licenccel rendelkező felhasználóknak, akik 2018-as vagy annál újabb verzióját használják a SOLIDWORKS-nek. Ha már ilyen licencelést használtok, akkor igazából semmi teendőtök nincs azon kívül, hogy be kell jelentkezni az otthoni gépen is az online licenchez tartozó adatokkal. Ha most szeretnétek átállni online licencelésre, akkor a következő útmutatókban találtok segítséget. LINK: Váltás SOLIDWORKS online licencelésre

SNL - Hálózati licencelés

SNL használata esetén a számítógépek egy központi szervertől kapnak licenceket. Ezen licencek otthoni használatára két lehetőség van. Ha tudtok csatlakozni otthonról a céges hálózatra VPN-en keresztül, akkor megoldható, hogy otthonról is elérjétek a licenc szervert, és így zavartalanul használhatjátok tovább otthonról is a programot. Másik lehetőség, ha otthonról nem éritek el a licencszervert, hogy kikölcsönöztök még bent a céges hálózatra csatlakozva egy licencet, és így nem kell otthonról csatlakozni a céges hálózathoz. Ilyenkor a kikölcsönzött licenc fixen a géphez lesz rendelve (maximum 30 napra, vagy amig a felhasználó azt a helyi hálózatra csatlakozva „vissza nem adja”), így a rugalmas licenchasználat előnye elveszik (azaz a szoftver bezárása után nem szabadul fel a licenc más számára). Hálózati licencelés esetén egyeztessetek a rendszergazdával, illetve a munkahelyi vezetővel a licencek optimális elosztásáról, a VPN illetve a bérlés lehetőségeiről.

SOLIDWORKS PDM elérése otthonról

VPN

A licencszerver eléréséhez hasonlóan a PDM is elérhető VPN kapcsolaton keresztül. Itt egyedül arra érdemes figyelni, hogy a VPN kapcsolat nem olyan stabil, mintha bent ülnénk az irodában a gépünkkel. Így, ha már tudjuk, min fogunk dolgozni az adott nap, akkor érdemes kicsekkolni az összes fájlt már akkor, amikor nekikezdünk a munkának, mert nem tudhatjuk, mikor szakad meg a kapcsolat.

WebServer

Ha a VPN elérés nem megoldható, akkor böngészőn keresztül is elérhetjük a fájlokat, ha a PDM Professional változatával rendelkezünk, és be van állítva a PDM WebServer. Ennek a beállításához tőlünk tudtok segítséget kérni.

Értesítések

Otthoni munkavégzés során még nagyobb segítséget nyújthatnak az értesítések, mint eddig. PDM-es értesítésekkel nem szükséges másik felület használata tájékoztatás céljából, elegendő beállítani értesítéseket a megfelelő folyamatokhoz, így senki sem fog lemaradni az aktuális változásokról.

Telepítési fájlok elérése és telepítése

Ha még csak a telepítésnél tartotok…

Aktív követéssel

Ha még van aktív követésetek, akkor a SOLIDWORKS Customer Portalról le tudjátok tölteni a telepítőket, amihez a következő linken találtok segítséget. LINK: SOLIDWORKS telepítőkészlet letöltése

Aktív követés nélkül

Ha nincs már aktív követésetek, és nincs meg a telepítő állomány a cégeteknél, akkor írjatok nekünk (support@eurosolid.hu), és hozzáférést biztosítunk a számotokra elérhető legfrissebb verziójú telepítőhöz.

Telepítés

A telepítésnél arra figyeljetek, hogy ugyanazokkal a licenc kulcsokkal telepítsetek, mint amivel a cégnél használt gépeteken is telepítve van a szoftver.

Ha a leírt opciók számotokra nem megfelelők, akkor vegyétek fel velünk a kapcsolatot és segítünk megoldást találni a problémátokra.

Amennyiben a kialakult helyzet miatt az otthoni, illetve távmunkában megnőtt a tervezési feladatok száma, rövid távú bérleti lehetőséget is tudunk biztosítani.

Kérlek, írjatok az info@eurosolid.hu e-mail címre vagy töltsétek ki a lap alján az űrlapot, ha érdekes lehet ez a megoldás a számotokra!

írta: Virág Péter

Legalább 3 karakter szükséges a kereséshez!
Érdeklődik megoldásaink egyike iránt vagy csak kérdése van?
Vegye fel velünk a kapcsolatot és tanácsadónk készséggel segít eligazodni vagy megválaszolni kérdéseit. Témák, amiben leggyakrabban keresnek minket: Szoftver bemutató, próbaverzió, tanácsadás, képzés információk, stb.
Személyes egyeztetés kérése
Használd otthonról is a SOLIDWORKS megoldásait!