Certified partner of solidworks

PDM vagy PLM? - ez itt a kérdés. Melyikre van szükségünk?

2017.12.01
PDM vagy PLM? - ez itt a kérdés.  Melyikre van szükségünk?

Az ipar területén dolgozók számára talán már elcsépelten is hangzanak ezek a rövidítések (PDM-PLM), hiszen akik tervezéssel és/vagy gyártással foglalkoznak és munkájuk során 3D CAD adatokat használnak, biztosan találkoztak már ezekkel a szavakkal. De mit is takarnak ezek a hárombetűs kifejezések valójában? És ha már tudjuk, mit jelentenek, szükségünk van-e rájuk a munkánkhoz és ha igen, melyikre?

Mi az a PDM?

A PDM (product data management) termék adatkezelést jelent. Arra fejlesztették ki, hogy kezelje a termékterveinkhez kapcsolódó fájlokat. Ahogy a CAD rendszerek egyre kifinomultabbá váltak, úgy lettek a fájl struktúrák is egyre komplexebbek. A SOLIDWORKS tervek összeállítási fájlokból állnak, amik más összeállítási és alkatrész fájlokól épülnek fel és ezekhez tartoznak még a 2D-s rajzok. Ezek kapcsolódnak egymáshoz és az egymásra való hivatkozások miatt szükséges eltárolni őket. Ha az összeállításunk nem találja a szükséges alkatrészt, akkor használhatatlanná válik és ha nem a megfelelő fájlt találja meg, az még nagyobb bajt okozhat. A PDM egy olyan rendszer, ami a tervekhez kapcsolódó minden fájlt eltárol. Továbbá lehetővé teszi, hogy egy projekten több felhasználó is dolgozzon egyszerre. Így megoldható, hogy az egyik mérnök egy alrendszeren, a másik a teljes összeállításon és a harmadik meg a 2D-s rajzokon dolgozzon. PDM rendszer nélkül nehezen biztosítható, hogy ne írják felül egymás adatait vagy hogy mindenki a legfrisseb tervváltozaton dolgozzon. A PDM-mel egyszerűen tárolhatók a tervváltozatok és nyomon követhetők a módosítások.

Mi az a PLM?

A PLM (Product Lifecycle Management) termék életciklus kezelést jelent. A PLM lehetővé teszi a cég számára, hogy a termék kialakításának minden területét kézben tartsa, nem csak a tervadatokat. A projekt indításától kezdve a tervezésen és gyártáson át egészen felhasználásáig. Vegyünk erre egy példát, mint a manapság mindenkinél megtalálható mobiltelefont. A telefon rendelkezik fizikai alkatrészekkel, amiket 3D CAD-del terveztek, elektromos alkatrészeket, szoftvert, csomagolást, kezelési útmutatót stb. A cégnek szüksége van arra, hogy az adott termékre vonatkozó minden szükséges információ el legyen tárolva. A különböző termékinformációkat különböző típusú dokumentációk határozzák meg. Például a PLM rendszerben a gépészeti elemekről készült 2D-s rajz PDF vagy neutrális 3D formában jelenik meg inkább, mint paraszolid fájlban. A termékcsomagolásnál a 2D-s rajzok mellett grafikai fájlok is készülhetnek, amik a nyomtatáshoz szükségesek. A PLM magába foglalja a jóváhagyásokat is, amik a termék engedélyeztetéséhez vagy módosításához vannak rendelve. Ezek kapcsolódhatnak ipari követelményekhez (autóipar, orvosi eszközök, hadászat stb.) vagy minőségellenőrzési szabványokhoz. Mivel ezek az adatok tárolva vannak, elérhetők akár a beszerzési vagy a MEO részleg szármára és exportálhatók vállalatirányítási rendszerekbe is.

Összefoglalva, a PDM egy tervezés-központú technológia, ami a már meglévő termékfejlesztési folyamatok hatékonyságát növeli a termék tervadatainak kezelésével. Míg a PLM egy stratégiai, folyamat-központú megközelítés, ami PDM-et és más technológiákat alkalmaz a termék életciklusának kezelésére és a folyamatok átdolgozására. És éppen a technológiákat illető félreértés okozza a PDM és PLM körüli zavart. Habár sok gyártó úgy hiszi, döntenie kell a két rendszer között, ez a választás nem teljesen kizárólagos, hiszen valójában minden PLM rendszer valamilyen PDM megoldást alkalmaz az adatkezeléséhez. A termékfejlesztéssel és gyártással foglalkozó cégek számára inkább az a kérdés, hogy szükségük van-e egy teljes PLM megoldásra vagy egy PDM rendszer kielégíti a jelenlegi és a jövőbeli igényeiket.

Kiindulási pont - Alapos helyzet- és igényfelmérés

Egy PLM rendszer komplexitása és költségei – tudva, hogy a PDM is nyújt néhány PLM adatkezelési funkciót- az okai, amiért kritikus fontossággal bír, hogy mielőtt egy vállalat beszerez egy PLM megoldást alapos szervezeti felmérést és vizsgálatot végez. A cég mérete döntő szempont lehet, mivel általában nagy, globális vállalatok rendelkeznek kellő erőforrással egy ilyen rendszer bevezetéséhez. Továbbá érdemes figyelembe venni a cég éves árbevételét, alkalmazottjainak számát, ki CAD felhasználó és ki nem, de szüksége van termékadatokra is. Ezek az adatok mind hatással lesznek a költségekre, az előkészítési követelményekre, a bevezetés idejére, IT infrastruktúrára, a testreszabás mértékére és a PLM megoldás támogatás mértékére. Azt is érdemes megvizsgálni, hogy a cég hatékonyan használja-e a termékadatokat annak érdekében, hogy automatizálni tudja a fejlesztési folyamatokat, amelyekkel további hatékonyság növelés érhető el. Ha úgy találja, hogy cége a termék tervadatait nem kezeli kellő hatékonysággal, akkor első körben a PDM praktikusabb megoldást lehet.

PDM – az első lépés a hatékony adatkezelés útján

Ahogy 2D-s adatok helyett egyre elterjedtebbé válnak a 3D-s adatok, a PDM praktikus megoldást kínál ezen adatok kezelésére. A PDM funkcióival megkeresheti, konfigurálhatja és kezelheti tervadatait. Ugyanakkor egy PDM rendszer telepítése sokkal egyszerűbb és megfizethetőbb, mint egy PLM rendszeré. 3D-s adatok PDM-mel történő használata jelentősen megkönnyíti a termékfejlesztési és mérnöki munkafolyamatokat, ami a gyártás automatizálását és hatékonyság növelést tesz lehetővé, minden tervezési szakaszban. A PDM rendszer alkalmazása -konfigurációtól függően- jóval rövidebb idő alatt kivitelezhető, így míg egy PLM rendszer akár hónapokba is telhet, a PDM egy hét, de akár pár nap alatt is üzemképessé válik. Amellett, hogy biztonság adattárolást és -kezelést nyújt, a PDM rendszerrel lehetősége van munkafolyamatok kezelésére és racionalizálására, az innováció ösztönzésére, bizonyos rendszerek integrálásása és összeségében hatékonyabb és gyorsabb munkavégzésre. Ez az adatkezelő megoldás lehetővé teszi a tervek újrafelhasználását, az információk csoportosítását és kategorizálását, valamint gyors keresését. Automatikusan tárolja a teljes módosítási és jóváhagyási folyamatot minden egyes terméknél, összeállításnál és alkatrésznél, így minden utánkövethető és ellenőrizhető.SOLIDWORKS PDM megoldásai jó kiindulási alapot képezhetnek a PLM stratégiák későbbi alkalmazásához is. Hiszen ahogy fejlődik a 3D tervezés, egyre több és komplexebb adatok készülnek A cégeknek pedig szükségük van olyan automatizált megoldásokra, amelyekkel ezeket az adatokat kezelni, elérni és használni tudják. A 3D-s fájlok különböző hivatkozásokat, kapcsolódásokat tartalmaznak, amik más fájlokhoz kötik őket, mint a rajzok, tételjegyzékek, többszörös konfigurációk, összeállítások, NC programozás és dokumentáció. A 3D világában a mérnököknek szükségük van egy olyan rendszerre, ami biztonságos tárolja ezeket az adatokat, hogy elkerüljék a fájlok felülírását, elvesztését vagy a jogtalan felhasználását. A PDM rendszerek pedig éppen ebben nyújtanak segítséget, hogy miközben automatizálják a munkafolyamatokat, lerövidítik a fejlesztési ciklust és csökkentik a költségeket, jobb termékek létrehozását teszik lehetővé.

Bíró Dóra  

Legalább 3 karakter szükséges a kereséshez!
Érdeklődik megoldásaink egyike iránt vagy csak kérdése van?
Vegye fel velünk a kapcsolatot és tanácsadónk készséggel segít eligazodni vagy megválaszolni kérdéseit. Témák, amiben leggyakrabban keresnek minket: Szoftver bemutató, próbaverzió, tanácsadás, képzés információk, stb.
Személyes egyeztetés kérése
PDM vagy PLM? - ez itt a kérdés.  Melyikre van szükségünk?