Certified partner of solidworks

SolidCAM Tippek -Trükkök: a ciklus idő megjelenítése

Szerző: Harmati Zsolt|2023.06.12|Olvasási idő: 3 perc

Ebben a Blog bejegyzésben egy egyszerűnek tűnő funkciókról lesz szó, mégis úgy gondoltam, hogy írok pár sort róla mert sok kérdést kaptam ezzel a témával kapcsolatban.

SolidCAM Tippek -Trükkök: a ciklus idő megjelenítése

Azzal kezdeném, hogy egy CAM programnak nemcsak az a célja, hogy egy grafikus felületen kontúrokat és síkokat kijelölve elkészítsen egy NC programot, – megkímélve a programozót, gépbeállítót vagy gépkezelőt a gépeléstől – hogy a CNC gépbe betöltve lefuttassa azt.

A Fő cél a gyártás előkészítése! Ennek több aspektusa van. Néhány példa:

  • Mekkora előgyártmány szükséges a gyártáshoz?
  • Hogyan lehet a nyersdarabot/előgyártmányt/munkadarabot rögzíteni, megfogni?
  • Mekkora és milyen készülékbe lehet optimálisan megfogni az anyagot?
  • Milyen/mekkora CNC gépen lehet megmunkálni az alkatrészt? Gondolok itt a munkadarab elhelyezésére, hogy a gép ne fusson végállásra. (Erre a SolidCAM-ben a Gépszimulációs modul való, ahol beállítható a gép mozgástartománya.)
  • Milyen műveletek szükségesek az alkatrész elkészítéséhez?
  • Milyen szerszámokra van szükség? És azok vannak-e raktáron vagy be kell szerezni azokat? (Szerszámlista nyomtatható egy-két kattintással, ami alapján a készlet ellenőrizhető.)
  • Mekkora szerszám kilógás szükséges a szerszámbefogóból, hogy a szerszám ütközésmentesen elférjen? (Az ellenőrzésre a SolidCAM-ben több szimuláció is rendelkezésre áll.)
  • Mennyi idő alatt készülhet el az alkatrész, vagyis mennyi a megmunkálás ciklusideje?

A fentiek csak egyszerű példák voltak, de mindezekre még az NC program műhelybe „küldése” elött választ lehet adni, és intézkedni lehet speciális satu- vagy tokmánypofa készítéséről, szerszám vásárlásról, vagy éppen másik (nagyobb) gépen történő megmunkálásról.

Sőt a CAM programokat még az árajánlatadási fázisban is jól lehet használni. SolidCAM esetében nagyon könnyen lehet létrehozni és használni műveleti sablonokat, amikkel gyorsan el lehet készíteni egy megmunkálás műveleteit, le lehet ellenőrizni a pályákat. Mivel a pálya kiszámolásra került ezért a SolidCAM meg tudja határozni a megmunkálás és műveletek ciklusidejét.

Ezzel elérkeztünk ezen BLOG fő témájához a Ciklusidő megjelenítéséhez.

Előre bocsátom, hogy a CAM programok általában a megtett út és az előtolási sebesség alapján számolják az időt. Ez némileg eltérhet a gépen futtatás valós idejétől az alábbi okok miatt:
- valóságban a gépnek van egy tehetetlensége, vagyis a gépi elemek (asztal, főorsó, szerszámmegfogó, befogó, munkadarab) súlyát, tömegét meg kell mozdítani, fel kell gyorsítani a beállított értékre és ez plusz időbe telik.
- A szerszám cserének is van egy „átlagos” ideje attól függően, hogy a beváltani, használni kívánt szerszám hol van éppen a szerszámtárban.

A fenti két dologhoz adatok megadhatóak a SolidCAM-ben az úgynevezett gépkinematikai file-ban, ami a poszt processzor része. Megadható X,Y,Z tengelyenként az előtolás maximum- és gyorsjárat sebessége, valamit az átlagos szerszámcsere idő. Ez utóbbi a ciklusidőhöz hozzáadódik, ha szerszámcsere történik.

A ciklus idő kiírása a Solidcam kezelőfelületén több helyen is megjelenik:

- A műveleti fában a műveletek mellett az adott szerszámmal történő megmunkálás ideje (1.ábra /A), az Munkafolyamatok (Operations) ágon pedig az teljes megmunkálás ideje (1.ábra / B) látható.

1.ábra

Ha nem jelenne meg az adott CAM projectben a fenti kiírás, akkor a Munkafolyamatok (Operations) ágon egér jobb gombos menüben bekapcsolható a 2.ábrán látható helyen.

2. ábra

Megjegyzésként csak annyit, hogy itt sok más dolgot is be/ki lehet kapcsolni, például azt, hogy mutassa-e a sugárkompenzáció ki- vagy bekapcsolt állapotát, azt, hogy melyik fúróciklus van használatban az adott műveletben, vagy a koordinátarendszer nevének kiírását.  Ezzel igény szerint “ránézésre” ellenőrizhetőek bizonyos adatok.

Amennyiben minden projecktben automatikusan mindig szeretnénk látni a ciklusidő kiírást (vagy  egyéb adatokat) úgy a SolidCAM (globális) beállításaiban is ki / be lehet kapcsolni azokat. (3. ábra)

- A megmunkálási idő alakulása a “klasszikus” szimulációnál is nyomon követhető (HostCAD, Solidverify szimuláció) a “Szimulációs adatok” ablakban. Az aktuális pozíciók és előtolás, fordulatszám adatai mellett látható a megmunkálási idő alakulása is. (4. Ábra)

- Ha rendelkezünk a Gépszimulációs modullal akkor az 5. ábrán látható helyen (A) be lehet kapcsolni az “idővel arányos” lejátszási módot (Time Mode) ahol a csúszka (B) középső állásában akár valós idejű lejátszást is lehet választani. Ekkor a teljes megmunkálási idő és az aktuális időtartam a szimulációs ablak jobb felső sarkában látható (C). 

5. ábra

Megjegyzés:  A fenti képen az “A”-val jelöl ikonnal a megtett úthosszal arányos és lépésenkénti (NC mondatonkénti) szimulációs mozgást is válaszhatunk.

 

- A néhány éve megjelent Solidcam Szimulátor használatával is folyamatos tájékoztatást kaphatunk az aktuális művelet ciklusidejéről az ablak alsó státusz sorában (6. ábra / A). Ezenkívül a sebesség állító csúszkánál (B) át lehet kapcsolni “teljesítmény” módból “Megmunkálási idő” módba, ahol az 1X –es szorzót választva “valós” sebességgel lehet a szimulációt futtatni.


6. Ábra

- Egy művelet főbb paramétereinek (használt szerszám átmérője, élhossza, előtolás vagy fordulatszám értéke, megmunkálás mélysége, ráhagyása, fogásmélysége, stb.) lekérdezéséhez nem szükséges a műveletet megnyitni. Egér jobb gombos menüből is elérhetőek a fenti adatok a “Info” menüpontot választva (7. Ábra / A).
A megjelenő ablakban – fentieken kívül- látható a művelet ciklusideje, illetve külön a forgácsolással,  külön az egyéb - átállással, ráállással, leállással töltött - idő (B).  Ha a nem-forgácsolással töltött idő túlzónak tűnik akkor az át-, rá- és leállások paramétereinek módosítása segíthet optimalizálni a ciklusidőt (a forgácsolási mozgások befolyásolása nélkül)


7. ábra

- És végezetül: ha kinyomtatunk egy beállítási lapot (8. Ábra) akkor ott is – sok más adat mellett - megjelenik a számolt teljes ciklusidő (9. ábra /A), a szerszám munkával töltött ideje (9. Ábra/B) illetve a művelet ideje (9. ábra /C) is.

8.ábra

9.ábra

Zárszóként annyit, hogy ha SolidCAM által számolt érték és a valós megmunkálási idő között észrevesz egy arányt, (például a valós idő „átlagban”   valamennyi százalékkal több mint a számolt idő) akkor a posztprocesszor gépkinematikai file-ban beállítható egy állandó szorzó, ami minden számolt idővel kapcsolatos értéket százalékosan megnövel.

 

Írta : Harmati Zsolt – EuroSolid Zrt.

Legalább 3 karakter szükséges a kereséshez!
Érdeklődik megoldásaink egyike iránt vagy csak kérdése van?
Vegye fel velünk a kapcsolatot és tanácsadónk készséggel segít eligazodni vagy megválaszolni kérdéseit. Témák, amiben leggyakrabban keresnek minket: Szoftver bemutató, próbaverzió, tanácsadás, képzés információk, stb.
Személyes egyeztetés kérése
Eurosolid